Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. SLO | ENG
  • Sprememba v srcu

O zasvojenostih

Zasvojenost je primarna kronična bolezen možganskih nevronskih povezav za nagrajevanje, motivacijo in spomin, ki vodi do  bioloških, psiholoških, družbenih in duhovnih posledic. Zasvojena oseba ne more prosto izbirati svojega vedenja, čeprav ima zaradi tega škodljive posledice. Namesto tega kompulzivno išče olajšanje ob uživanju snovi in izbiri določenih vedenj.

Za zasvojenost je značilna nesposobnost za trajno abstinenco, oslabljena sposobnost nadzora nad vedenji, hlepenje po omami, zmanjšana zmožnost prepoznavanja resnih težav tako v vedenju posameznika kot v medosebnih odnosih ter disfunkcionalno čustveno odzivanje. Kot druge kronične bolezni tudi zasvojenost pogosto vključuje cikle ponovitve oziroma recidive bolezni in remisije oziroma faze abstinence. Če se zasvojena oseba ne zdravi ali vključi v proces okrevanja, postane zasvojenost progresivna in lahko povzroči trajne posledice ali prezgodnjo smrt.

V grobem lahko zasvojenosti delimo na kemične zasvojenosti (zasvojenosti s substancami) in ne-kemične zasvojenosti (zasvojenosti z vedenji).

Pri eni osebi se lahko prepleta tudi po več zasvojenosti, tako kemičnih, kot ne-kemičnih

WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill